Lillomarkas venner

BLI MEDLEM!

DETTE SKJER I LILLOMARKA:

Sesongens turprogram er under utarbeiding

Onsdag 5. april Lillomarkas Venners årsmøte på Årvoll gård

Se andre turarrangementer i Lillomarka på turtipssiden


Lillomarkas venner:
Vervebrosjyre - last ned og del ut!
Formål
Vedtekter
Kontakt oss
Årsberetning 2015
Tidligere årsberetninger
Referat fra årsmøtet 2016

Brev, uttalelser og avisinnlegg fra Lillomarkas Venner

Turtips for Lillomarka

Turkompisen - kart

Bruk hue - sykkelvett i marka

Bruk hue-brosjyren: En veiledning til allemannsretten

Hestejordeneprosjektet

Ravnkollen

Galleri Lillomarka

Kultur- og naturminner i Lillomarka

Postkort fra Lillomarka

Hvordan blir været på Lilloseter?.

Skiløypepreparering, status

Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2010
Arkiv 2009
Arkiv 2008
Arkiv 2007
Arkiv 2006Andre nyttige lenker


Søk etter:

Arkiv

Medlemsmøte i Lillomarkas Venner

Onsdag 7. november kl 18:30 arrangeres medlemsmøte i Grorud bydels nye lokaler i Grorudveien 3. På programmet står foredrag om gammelskogsperler i Lillomarka og orientering om aktuelle saker: nedleggelsen av Huken pukkverk og aktuell etterbruk, og saken om bygging i marka på Ravnkollen. Medlemmene inviteres til å komme med innspill og spørsmål til styret.

Les hele invitasjonen her.

25.10.2012


Nytt turkart over Lillomarka

Det gamle turkartet har gjennomgått en total revisjon, og er nå i salg på sportsstuene i Lillomarka, hos Nordli bok på Grorud og hos Intersport på Linderud. Kartet har både sommer- og vinterløyper, og baksiden av kartet beskriver naturvernområder, markastuer, vann, høyeste topper og kulturminner i marka. Pris kr 120.

.
Bilde: Fra forsiden av turkartet

10.10.2012


Fin sopptur

Tross dårlig sopphøst, ble det en hyggelig og lærerik sopptur 16. september. Les mer om turen her, og se flere bilder fra turen i galleriet

.
Foto: Hvit fluesopp,
Bjørn Einar Sakseid


23.09.2012


Griseputting

Trenger du et turtips før høstferien? Prøv denne, fra Griseputt til Griseputt.

Foto: Lillomarkas Griseputt

23.09.2012


Husk soppturen 16. september!

Søndag 16. september arrangerer Lillomarkas Venner sopptur med Professor ved biologisk institutt ved universitetet i Oslo, Klaus Høiland.
Det er oppmøte ved Romsås kirke kl 12, og vi går i mer eller mindre samlet tropp opp til Lilloseter mens vi ser etter sopp og andre ting. Vi beregner ankomst Lilloseter ca. kl 16, og det blir anledning til soppkontroll og en matbit på Lilloseter, som holder åpent en time ekstra, til klokken 18, i anledning dagen. Se også Lilloseters hjemmesider.
Alle er hjertelig velkomne! Enten på tur eller direkte på Lilloseter.

En fin forberedelse til turen kan være soppkvelden som arrangeres på Nordvet bibliotek mandag 27. august kl 18.00 med soppforedrag med Siri Rui fra naturhistorisk museum. Les mer her.
Foto: Berit Nyrud
23.08.2012


Tur til Lusevasan

Søndag 23. september arrangerer Turkameratene i Nittedal tur fra Skytta til Lusevasan, Romstjernet og via Røverkollen tilbake til Skytta. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus demonstrerer eventyrskogenes kvaliteter.
Det er oppmøte ved utfartsparkeringen ved Skytta barnehage kl 10.
Turleder er Martin Veastad (mob: 900 44 431)


Foto: Lusevasan, kilde: Kjentmannsmerket

07.09.2012


Nytt naturkart: Fra Isdammen til Hestejordene

Et nytt naturkart fra Lillomarka er trykket opp, og kan bestilles fra noa(at)noa.no. Kartet kan også lastes ned fra sidene til Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA). NOAs naturkart finnes også for Alnaparken/Nyland, Årvollåsen, Ammerud, Røverkollen, Stovnerbakken/Liastua og Maridalen, i og i nærheten av Lillomarka.

Bilde: Fra forsiden av naturkartet
07.09.2012


Villblomstens dag - takk for turen

Mange hadde møtt opp for å nyte villblomster og humlesurr på villblomstens dag. Vi gleder oss allerede til neste år! Noen bilder fra turen finnes i galleriet.
23.08.2012


Villblomstens dag søndag 17. juni

Ikke glem blomstervandringen over Hestejordene søndag 17. juni! Botaniker Terje Blindheim tar oss med på en rundtur i dette gamle kulturlandskapet og forteller om natur, kulturhistorie og om forvaltningen av slike områder.
Oppmøte ved de store grantrærne rett ved bommen inn til marka nær krysset Furer Nymos vei og Hans Aanruds vei, kl 13. Nærmeste T-bane/busstopp er Rødtvet.

Les mer her.

Foto: Bjørn Einar Sakseid
12.06.2012


Takk for fugleturen!

En stor takk til Éric Roualet, som utrettelig forsøkte å få de 13 turdeltakerne til å skille mellom løvsanger, gransanger, bøksanger, hagesanger, munk og møller. Det er veldig vanskelig! Svartmeis, rødvingetrost, trekryper og dompap er også vanskelige. Men mange kjenner bokfink, svarttrost, blåmeis og kjøttemeis. Et høydepunkt var vendehalsen, som viste seg fram rett ved parkeringsplassen. Mange av deltakerne har vært med på mange fugleturer med Éric, og vi blir stadig bedre!
Éric registrerte 36 fuglerarter, se nofoa-rapporten her.

Foto: Rolv Norum
10.06.2012


Ny sesong for Lillodilten

Lørdag 21. april åpnet årets Lill-O-Dilten 2012. Det er Lillomarka O-lag som hvert år arrangerer turorientering i Lillomarka. Turorientering er en morsomt og familievennlig måte å bli kjent i marka på, også utenfor de vanlige stiene og veiene. Deltakerkonvolutten inneholder mange gode og detaljerte orienteringskart over forskjellige deler av Lillomarka. Nytt i år er at man også får med et gjestekart fra Oppsal ILs turorientering Ola Dilt, så man kan bli litt kjent i Østmarka også.
Sett også av Lill-O-Dilt dagen 13. mai, med oppmøte på klubbhuset ved Alunsjøen.
Les mer om Lill-O-Dilten på www.lillomarka.no.

30.04.2012


Fotoutstilling om eventyrskogene

Hening Bettermann viser 13 fotografier fra eventyrskogene i Oslomarka, med overvekt på Lillomarka. Utstillingen henger på Rikshospitalet, i gangen utenfor pasientkafeen, fram til slutten av mai. Deretter blir den flyttet til Bjerke bibliotek, hvor den henger til slutten av juni.
Les mer om utstillingen på landshape.net.

30.04.2012


Nytt tidspunkt for fugleturen!!

Fugleturen med Éric Roualet er flyttet en uke fram - til 13. mai.
Noter det nye tidspunktet!

Fortsatt gjelder det at oppmøtet er kl 06 for supermorgenfuglene og kl 08 for de mer moderate morgenfuglene, på P-plassen ved Krigsskolen.

Foto: Rødstrupe (Berit Nyrud)
16.04.2012


Soppturen er klar

Merk datoen for høstens ekspertguidete sopptur: søndag 16 september. Det blir oppmøte ved Romsås kirke kl 12. Vi går opp til Lilloseter mens vi plukker sopp underveis. På Lilloseter blir det rast og soppkontroll.
Turleder er biologiprofessor Klaus Høyland, en av Norges største soppeksperter og innehaver av hedersprisen "Den gyldne pekestokk".

09.03.2012


Nytt turkartverktøy

Prøv Turkompisen neste gang du skal planlegge tur i Oslomarka. Her finner du sommerkart over alle blåmerka stier, med GPS-målte avstander, og tilsvarende kart med skiløyper ved å klikke på "Skikart" oppe til høyre. Lenken ligger også i lista til venstre.

09.03.2012


Strålende familiedag i Lillomarka arena!

Mange barnefamilier fant veien til Lillomarka arena på søndag. Lillomarka skiklubb organiserte utlån av ski for de som ikke hadde, og det var tett med barn i bakkene i arenaområdet. De litt mer avanserte tok turen opp til "trolløypa", der Lillomarkas Venner inviterte til bål og en velpreparert liten skogsløype.

Se flere bilder i galleriet.

22.02.2012


Årsmøte i Lillomarkas Venner

Årsmøtet avholdes tirsdag 27. mars kl 1900 i lokalene til Grorud idrettslag i Grorudveien 7, se innkalling til venstre.
Etter årsmøtet forteller Tore Faller om "Solemskogen - skogsgrenda i storbyen".

Se Årsrapporten til Lillomarkas Venner her. Årsrapporten er godkjent av styret, og vil bli presentert på årsmøtet i mars.

20.02.2012


Turliv våren 2012

Vårens turer er klare:
Søndag 20. mai leder vår faste, allvitende fugleekspert Éric Roualet oss gjennom vårens vakreste morgenkonsert, fugleturen på Hestejordene. Oppmøte kl 06 for supermorgenfuglene og kl 08 for de mer moderate morgenfuglene på P-plassen ved Krigsskolen.

Søndag 17. juni feirer vi, sammen med Norsk Botanisk forening, Villblomstens dag, med nok en tur på Hestejordene. Turleder er botaniker Terje Blindheim, som tidligere har kartlagt området er lommekjent. Oppmøte kl 13 ved tvillinggranene ved bommen i Hans Aanruds vei.
De som ikke har Hestejordeneheftet kan laste det ned her.

Foto: Rødstrupe (Berit Nyrud)
19.02.2012


Familiedag i Lillomarka Arena

Bli med på feiringen av 150-årsjubileet for Oslos første skirenn, som ble arrangert på Grorud. Søndag 19. februar arrangerer Lillomarkas Venner og Lillomarka Skiklubb familiedag med skileik i Lillomarka Arena ved Badedammen.
Se programmet her.

11.02.2012


Kulturminner

Håvard Pedersen i Bymiljøetaten i Oslo kommune har laget en svært omfattende oversikt over kultur- og naturminner i Oslo kommunes skoger i Lillomarka. Dette er allikevel bare et første utkast, og ønsket er at oversikten skal bli så komplett og korrekt som mulig. Lillomarkas Venner har fått legge ut lista til allmenn nytte og glede, og alle oppfordres til å komme med tilbakemeldinger, dersom dere har utfyllende opplysninger.
Kultur- og naturminneoversiktene og kart med stedsangivelser finnes her.
Lenken ligger også i lista til venstre.

05.02.2012


Postkort

Man trenger ikke reise til eksotiske verdenshjørner for å skrive postkort.
Gled dine venner med en postkorthilsen fra Lillomarka! Postkortene laster du ned her.
Lenken ligger også i lista til venstre.

05.02.2012


Kartlegging av aktuelle verneområder i marka, del II

Fylkesmannen foreslår fredning av 32 skogsområder i marka (se nedenfor). Dette er bare et lite utvalg av de 174 områdene som markaorganisasjonene har sendt inn forslag om. Denne oversikten, resultatet av mange års eventyrskogregistrering, ligger på Naturvernforbundet i Oslo og Akershus sine sider. Lillomarkas eventyrskoger finner du her.
Les om Lillomarkas dypeste, mest trolske og uberørte skoger på sidene 221 - 244.

04.02.2012


Kartlegging av aktuelle verneområder i marka

Markaloven åpner for at områder som har store naturopplevelsesverdier kan vernes som friluftsområder. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har hatt ansvaret for å kartlegge aktuelle verneområder, og rapporten ligger nå på Fylkesmannens sider, her.
Les om Lillomarkas dypeste, mest trolske og uberørte skoger på sidene 221 - 244.

02.02.2012


Stopp Huken - vern Marka

Arbeidet for å stoppe driften av Huken pukkverk har i flere år dominert sakslista til Lillomarkas Venner. En egen, driftg, arbeidsgruppe, med representanter fra Groruddalen Miljøforum, Alnaelvas Venner, Selskapet til Grorud vel, Groruddalen Natur og Ungdom, Lillomarka O-lag, Breisjøgrenda sameie, foruten Lillomarkas Venner, jobber spesielt med dette. Følg med på hjemmesiden til "Stopp Huken - vern marka", og vær oppdatert på utviklingen i saken her.

02.02.2012


Turliv

Lillomarkas Venner har arrangert 2 turer i løpet av tiden som disse sidene har ligget nede. Les referatene fra turene og bli inspirert til å ta dem om igjen:

Botanikktur på Hestejordene og Kolås med Terje Blindheim som turleder
Fuglesangtur med Éric Roualet som turleder

Se flere bilder fra turene på gallerisiden, her.

30.01.2012


Galleri Lillomarka

Lillomarka er mangfoldig og vakker, som vi vet. Vi har samlet en del bilder av godbiter i Lillomarka på en egen side, Galleri Lillomarka, klikk her. En lenke til gallerisiden ligger også i lista til venstre.

Har du bilder fra Lillomarka som du vil dele med andre, så send dem gjerne til post(at)lillomarkasvenner.no

29.01.2012


Hjemmesiden i gang igjen!

Lillomarkas Venners hjemmeside har dessverre ligget litt død en periode. Vi håper nå å være tilbake med nyheter fra Lillomarka i løpet av kort tid. Nyt skiføret så lenge!

14.01.2012