Lillomarkas venner

Referat fra botanikktur 1. juli 2010 på Hestejordene og Kolås

1. juli 2010 gikk turen til Hestejordene og Kolås nær krigsskolen på Linderud.
Da arrangerte Lillomarkas venner en botanisk tur over Hestejordene og kalkskogene på Kolås ledet av biolog Terje Blindheim.

De 5 oppmødte deltakerne fikk en kjempefin, lærerik og inspirerende tur med Terje som guide.

Beitende hester og kuer på hestejordene holder området åpent og fint og sørger for at blomstenger ikke gror igjen.

Først gikk turen ned til en frodig bekk nedenfor krigsskolen hvor vi ble vist den sjeldne naturtypen ask-snelleskog. Der vokste den mørkegrønne snellen skavgras som er med på å navnsette naturtypen (som man også finner bl.a.i Bekkedalen på Årvoll). Der ble vi også vist den spiselige bekkekarsen og den flotte bekkeveronikaen samt springfrø som senere på året viser hvorfor den har fått det navnet idet man berører den og da spretter frøene sine avsted som fra en katapult.

Vi satte så kursen til Kolås med sine kalkfuruskoger med et kanskje for mange ukjent rikt biologisk mangfold med bl.a. mange spennende blomsterplanter og sjeldne sopper. Der ble det til at vi se hvor mange orkidearter vi kunne finne på denne ettermiddagsturen. 1.orkide ut sørøst på åsen var nattfiol, riktignok litt på hell nå, men fortsatt fin. Denne arten pollineres av nattsvermere og om kvelden kan man på langt hold lukte en velluktende duft som de tiltrekker disse med.

Ikke langt unna ble vi også vist et område med det frodige gresset kalkgrønnaks som stod i kontrast med et område med det mer vanlige gresset snerprørkvein.

Inspirert av av denne fine starten gikk vi litt mer inn i eldre granskog på kalkgrunn for å se om vi kunne finne stortveblad på et sted Terje husket for flere år siden. Og ganske riktig, der stod den flotte orkideen med sine merkelige grønnaktige blomster. Ikke langt unna var det også noen nesleklokker som senere på sommeren får store fine blå klokker.

Vi forflyttet oss så mere over i retning Tonsenhagen skole og fant den nydelige brudesporen som vokser flere steder på Kolås. Og ikke langt derfra fant vi en fantastisk liten myr dekket av marihånd (se bildet)! Vi spekulerte først på om det var flekkmarihånd, men kom etterhvert til at det var den nærstående skogmarihånd som gjerne vokser på rikere områder og som har mer avrundede blader og 3 skilte lepper i nedre del av blomsten. På denne myra viste Terje oss også stor kransmose, som er en moseart som vokser på rike områder.

Den 5. arten orkide på turen ble den staselige rødfranglen som Terje viste oss noen flotte eksemplarer av idet vi forflyttet oss helt til et nedlagt steinbrudd til venstre litt innenfor bommen ved lysløypa som går innover fra Tonsenhagen skole. Det var også noen små, ikke helt utvokste individer av denne arten ved den rike skogmarihåndmyra, og arten vokser også flere andre steder på Kolås.

Det ble en flott ettermiddagstur denne sommerkvelden med Terje som viste og inspirerte til at det er mye spennende naturen i Lillomarka har å by på for den som vil oppsøke den, bare få meter fra dørstokken til folk eller, for å si det sånn, bare en dørstokkmil unna! (:-))

Stor takk til Terje Blindheim som ga oss en minnerik ettermiddag!

Her er et hefte om Kolås og hestejordene.

På Friluftsetaten nettsider er Kolås beskrevet slik:
"Kolås har sitt navn fra tidligere tiders kullmilebrenning. Vegetasjonen er svært variert med kalkfuruskog. Kolås er beskrevet som det siste større kalkfuruskogområde som ikke er berørt av flatehogst. Kolås er et botanisk svært verdifullt område, takket være den spesielle geologien i området."


til forsiden