Lillomarkas venner

Referat fra fuglesangturen 2011

Lillomarkas venner arrangerte kun en tur i 2011, en fugletur til Hestejordene.

Eric Roualet fra Norsk Ornitologisk forening har vært så snill å holde flere interessante fugleturer for Lillomarkas venner gjennom flere år. Så også i 2011. Søndag 22. mai kl. 07.00 var det hele 11 morgenfugler inkludert turlederen som møtte opp på parkeringslassen ved Krigsskolen på Linderud.

Eric ledet an gruppa rundt om på de frodige Hestejordene med omgivelser.

Beitende hester og kuer på hestejordene holder området åpent og fint og sørger for at blomstengene ikke gror igjen. Miljøet har et stort biologisk mangfold, bl.a. mange insekter som er føde for et stort antall fugler.

Fuglene synger ekstra ivrig om morgenen og de som kom seg opp fikk oppleve flere arter. Det er hannfuglene som synger for å markere sitt territorium mot andre hanner av samme art og for å lokke til seg hunner.
Deltakerne fikk bl.a. erfare hvor vanskelig det er å høre forskjell på hagesanger og munk. Om man får øye på sangeren i kikkert avslører imidlertid munken sin identitet ved den svarte hetta som hagesangeren mangler. Den synger også mer melodisk.
Det var også artig å oppleve flere syngende bøksangere med sin karakteristiske sang som lyder som en snurrende mynt på en glassplate.
Gransanger og løvsanger fikk man også lært seg forskjellen på. Disse artene ser ganske like ut, men synger helt forskjellig. Løvsangeren har en liten, vemodig strofe i motsetning til gransangerens gjentagende tjiff-tjaff, tjiff-tjaff.
Morgenens mest imponerende sang stod imidlertig en gulsanger for med en kraftig, variert sang inkludert imitering av andre arter.
Den mest ekslusive observasjonen for dagen var likevel en rosenfink-hann som en kort stund sang noen strofer fra toppen av en ask og viste fram sitt røde bryst før den fløy videre. Sangen lyder som en en menneskelig hann som plystrer etter damer...

Hestejordenes flærkledte kor holdt alt i alt en flott morgenkonsert for de fremmøtte denne morgenen. En stor takk til turleder Eric.

Her er artslisten:

Ringdue 10; Flaggspett 3; Jernspurv 4; Rødstrupe 2; Svarttrost 4; Gråtrost 10; Rødvingetrost 2; Gulsanger 2; Munk 6; Hagesanger 4; Bøksanger 5; Gransanger 2; Løvsanger 10; Svarthvit fluesnapper 1; Svartmeis 1; Blåmeis 6; Kjøttmeis 8; Spettmeis 2; Skjære 1; Kråke 1; Stær 2; Bokfink 10; Grønnfink 4; Stillits 3; Grønnsisik 4; Rosenfink 1; Dompap 1

Klokken 10 var turen over, men i timen etter ble det også sett kjernebiter, gjerdesmett, gråfluesnapper og 2 stjertmeis av fuglekikkere i dette flotte området.

Her er et hefte om Kolås og hestejordene.


til forsiden