Uteliggerhytta er ferdig restaurert

Det er ikke daglig at det restaureres kulturminner inne i marka, men nå er uteliggerhytta i Grefsenåsen ferdig satt i stand og utstyrt med info som forteller litt om uteligger Harald, litt om den generelle uteliggersituasjonen som oppsto i som følge av ettertidskrigens bolignød og litt om restaureringsarbeidet. Gjenstandene forøvrig i hytta stammer fra Haralds Grandes botid der oppe.
Det var nødvendig med store ombygninger i gulvet og den ene veggen, men dette er kamuflert med å legge tilbake originale materialer innvendig, og utvendig er råtne materialer erstattet med nye, men påsatt i samme stil som Harald selv brukte da han bygde og senere vedlikeholdt hytta.
Både de originale sprossevinnduene og – døra var borte, men erstattet med nytt så likt som mulig slik de var. Det store sidevinduet (som i mange år var erstattet av en plastplate) fant vi den originale ramma til, dog noe råtten men dette ble og dernest malt i samme farge som vi fant på ramma.
Både hyttas opprinnelige tilstand samt alle byggearbeider er blitt grundig foto-dokumentert av undertegnede

Initiativtaker har vært Historielaget Grefsen, Kjelsås og Nydalen som også har stått for søknader om midler til prosjektet, og  restaurering har vært gjort av byggmester Yngve Sem i samarbeid med en ivrig dugnadsgjeng på fire pensjonister. Info-plakaten inne i hytta er utarbeidet av kunstner Helene Sommer som også sto bak dokumentarfilmen om Harald.

Håvard Pedersen

Se bilder fra restaureringen og fra den ferdige hytta: