Stor bekymring for Oslomarkas mange kulturminner

Gale gruvevei fra Alunsjøen fikk gjennomgå etter bruk av store skogsmaskiner høsten 2020.

Vi har i dag sendt ut en pressemelding i forbindelse med at 14 lag, foreninger og organisasjoner i Oslo har sendt byens politiske myndigheter en be­­kym­­ring­s­mel­­ding over til­standen til kultur­minnene i Oslos bynære skoger.

Gjennom lange tider har det vært et stort fokus på Oslo­marka som viktig rekreasjonsområde for utøvelse av friluftsliv og idrett samt skogsdrift. Det de færreste er klar over er at Oslomarka er også Oslos største museum hvor tusenvis av mennesker daglig mer eller mindre intet­anende pass­erer spor etter menne­ske­lig aktivitet gjennom alle tidsepoker fra steinalderen og fram til i dag.

For de som kjenner litt til kultur­min­nenes historie, blir en fottur i marka ikke bare en flott  natur­opp­levelse, men også en «historietime» hvor markas betydning for Oslos by­ut­vik­ling er en del av dette.

Dessverre ligger ikke kul­tur­min­nene trygt i marka. Skogsdrift, skogs­­vei­­byg­ging og idretts­anlegg har opp gjennom årene ut­slet­tet mange av dem , og mangelfull registrering, kartfesting og merking setter kultur­minner i fare for ytterligere ødeleggelse.

Oslos antikvariske myndigheter – Byantikvaren – besitter ikke de nødvendige ressurser for å kunne følge opp dette arbeidet, noe som får både historielag og markaorganisasjoner til å fortvile.

Pådriver og kontakt­person i denne saken er Håvard Pedersen, som tidligere har lang farts­tid som skog- og natur­opp­syns­leder i Oslo kommunes skoger, hvor en del av jobben var tilsyn med kultur­minner.

Les brevet her.

Her finner du en oversikt over kultur­minnene i Oslomarka.